دیگ چگالشی

دیگ­ چگالشی در حال حاضر پیشرفته­ ترین فناوری و بالاترین سطح عملکرد را در زمینه دیگ­ را دارند، همچنین عملکرد آنها تقریباً به طور کامل بر پایه گاز طبیعی می باشد که بیشتر از متان تشکیل شده است. در صورت عدم دسترسی به گاز طبیعی (به عنوان مثال در صورت عدم دسترسی به شبکه گاز طبیعی) گزینه دوم سوخت LPG است که در برخی مطالعات مورد توجه قرار گرفته است.

همانطور که در شکل 1 نشان داده شده است، ایده فناوری چگالش مربوط به متراکم کردن بخارهای آب موجود در دودکش و بازیابی گرمای نهان آنهاست. بنابراین راندمان بویلر چگالشی در مقایسه با دیگ­ متداول گازسوز حداقل 30-20 درصد افزایش می یابد. این مسئله به دمای آب برگشتی بستگی دارد (هرچه دما پایینتر باشد، عملکرد بالاتر است) که البته در طول فصل گرم متفاوت است. مطالعاتی كه در شرايط معمولی روسيه مركزی انجام شده، نشان مي­دهد كه ديگ­ چگالشی در فصل گرما فقط 30% تا 60٪ از كل زمان را كار می­كند. با درنظرگرفتن بازده دیگ در بار کامل و مقدار متوسط ​​دمای آب برگشتی در طول فصل گرما ، می توان بازده فصلی دیگ چگالشی را پیش بینی کرد. برای یک خروجی حرارتی خاص، بازده بالاتر ارائه شده توسط دیگ چگالشی نسبت به فناوری سنتی (غیر چگالشی)، شامل مصرف سوخت کمتری است. بدین ترتیب ، میزان انتشار Nox و CO کمتر است. مطالعات انجام شده نشان می­دهد که تأثیر منفی زیست محیطی دیگ­ چگالشی تقریباً 23٪ کمتر از تأثیر همتایان سنتی آنها است. علاوه بر مصرف سوخت پایین ، تکنولوژی پیشرفته احتراق مورد استفاده در این دیگ­ سهم قابل توجهی در انتشار کمتر این گاز دارد. با توجه به استفاده از میکسر و الیاف فلزی برنر در سیستم احتراق، میزان انتشار NOx و CO به ترتیب حدوداً کمتر از 11 ppm و 50 ppm است.

Q2 = مقدار اتلاف گرما از طریق گاز دودکش Q = مقدار حرارت ورودی
Q3 = مقدار از دست دادن گرما از طریق احتراق ناقص Qw = مقدار گرمای خروجی در حالت غیر متراکم
Q5 = مقدار از دست دادن گرما از طریق همرفت و تابش QL1 و QL2 = مقدار گرمای نهان
Q1 = مقدار حرارت خروجی

شکل 1. قاعده کلی فناوری چگالش

در حقیقت ، فناوری چگالش (متراکم سازی) به فرآیندهایی اشاره دارد که به بازیابی انرژی تلف شده از طریق دودکش، توسط کاهش دمای گاز خروجی به زیر نقطه شبنم و متراکم کردن آن می­پردازند. بويلر چگالشی يک دستگاه گرم­كننده آب است كه برای بازيابی انرژی كه معمولاً از طريـق دودكـش بـه اتمـسفر داده ميشود طراحی شده است. اين وسيله با استفاده از يک مبدل حرارتی ثانويه حرارت موجود در گازهای خروجـی را جهـت گرم كردن آب برگشتی از سيستم بازيابی می­كند. يک بويلر چگالشي با بازده بالا براساس بازيابی گرمای تلف شـده كـار می­كند در بويلر غيرچگالشی اين مقدار گرما به همراه گازهای گرم از دودكش به محيط انتقال مـی­يابـد بهتـرين بويلر چگالشی می­توانند بيش از ۹8 % از انرژی موجود در سوخت را به گرما تبديل كنند اين در حـالیسـت كـه در نوع سنتی آن حدود ۷۸ %از انرژی سوخت به گرما تبديل می­شود. در صورت استفاده از بويلر چگالشي بايد توجه داشت كه اين بويلرها در خا نه­هـايي نـصب مـي­شـوند كـه سيـستم رادياتور و جريان برگشتي آنها مناسب با بويلر چگالشي باشد.

مهمترين مسائل در انتخاب بويلرهاي همرفتي و چگالشي

تولیدکنندگان عقيده دارند كه يكي از مهمترين سوال هايي كه بايد در هنگام انتخاب يك بويلر همرفتي و يا يـك بـويلر چگالشي پرسيده شود اين است كه آيا سيستم جهت استفاده از مزاياي يك بويلر كه مي تواند در حالت چگالـشي عمـل كند، طراحي شده است؟ گاهي به جاي تعويض بـويلر بـراي كار در حالت چگالشي، يك بويلر همرفتي با دماي كار بالاتر از حالت چگالشي را دوباره يك طراحي كلي مي كنند.  موارد ديگری که در انتخاب بويلر بايد مد نظر قرار گيرد شامل قيود مالي، نوع ساخت ساختمان، بارگرمايي مـورد نياز انعطاف پذيري به سوخت، نوع پروژه مانند ساخت ساختمان جديد و يا تغيير كاربري آن و موارد ديگر مي شود.  به منظور جايگزيني بويلر چگالشي در سيستم حرارتي چند موضوع بايد مورد توجه قرار گيرد . اگر بويلر موجود، يك بويلر قديمي با مشعل باز است، مي تواند بازدهي برابر ۶۵-۶۰ % داشته باشد. با در نظـر گـرفتن هزينـة نگهـداري و انـرژي، جايگزيني اين نوع بويلرها با بويلرهاي چگالشي به صرفه خواهد بود. در صورتي كه بتوان ساختمان را براي استفاده از بويلر چگالشي طراحي كرد، اين بويلرها جـايگزين اقتـصادي مناسبی براي بويلرهاي همرفتي مي­باشند در طراحي سيستم حرارتي، درصورت استفاده از بويلرهاي چگالشي، مي­تـوان از روش­هاي نظير گرمايش از كف ساختمان و يا گرمايش شعاعي كه در آن لوله­هاي حاوي آب گرم از داخل ديوار مي­گذرند استفاده كرد، در اين روش­ها دماي گاز پايين است و در نتيجه دماي آب بازگشتي به بويلر نيز كم خواهد بود.

مزاياي استفاده از بويلرهاي چگالشي

چگالش زماني رخ مي­دهد كه دماي بخار آب موجود در محصولات احتراق به مقداري كمتر از دماي شبنم آنهـا برسـد . در اين صورت تغيير فاز رخ خواهد داد. اين تغيير فاز منجر به آزاد شدن BTU ۱۰۰۰۰ انرژي به ازاي هر پوند بخـار آب چگاليده شده مي­شود. فرآيند چگالش در صورتي كه دماي آب برگشتي كمتر ازحدود 57 درجه سانتیگراد باشد به صـورت طبيعـي انجـام مي­شود.

اكثر بويلرهاي همرفتي با استفاده از كليدهاي دمايي روش و خاموش كنترل مي­شوند، البته در برخي از آنها نيـز كنتـرل­كننده­هايي وجود دارد كه مي­تواند ظرفيت مشعل را برحسب نياز به نسبت­هاي2/1 و يا 3/1 برحسب دمـاي مـورد نيـاز كم كند. در نتيجه در اكثر اوقات بويلر در ظرفيت كامل و يا نزديك به آن كار مي­كند. در اين سيـستم­هـا كنتـرل دمـا بسيار ضعيف است و ممكن است اختلافي حدود ۱۰ تا F˚۲۰ ميان دماي مطلوب و دماي واقعي موجود داشته باشد. مشكل ديگر استفاده از سيستم كنترلي بر مبنای روشن و خاموش­كردن بويلر، ايجاد تلفات چرخـه­اي در ايـن نـوع بويلرهـا مـي­باشد. هر بار كه بويلر خاموش مي­شود، مبدل حرارتي سرد خواهد شد. براي روشن­كردن بويلر بايد صبر كنيم تـا مبـدل حرارتي دوباره گرم شود اين سرد و گرم شدن مبدل حرارتي منجر به تلفات گرمايي خواهد شـد .

در بويلرهـاي چگالشی ایرفو ايـن امكان وجود دارد كه بويلر بتواند در نسبت هايي حدود ۲۰% بار كامل نيز كار كند. چنين كاركرد پيوسـته­اي عـلاوه بـر اعمال كنترل بيشتر بر دماي خروجي منجر به كاهش نرخ مصرف سوخت و درنتيجه افزايش زمـان عبـور گـازهاي گـرم خروجي از داخل مبدل حرارتي مي­شود. اين امر منجر به افزايش بازيافـت گرمـا از گازهـاي خروجـي مـي­شـود. بـازده سيستم­هايي كه از اين نوع كنترل استفاده مي­كنند در حالت بار ناقص بـسيار بيـشتر از بويلرهـاي همرفتـي بـا كنتـرل روشن و خاموش مي­باشد. بويلرهاي پربازده ایرفو سيستم كنترل دما را با مشعل­هاي قابل كنترل دقيق تركيب كرده­اند كه بتوانند سيستم­هاي حرارتي با صرفه اقتصادي را توسط متناسب­كردن ميزان گرماي خروجـي بـا بـار مـوردنيـاز بدست آورند. در اين فرآيند مهندسان از كنترل گرما و PID براي يكسان كردن بار توليدي و بار مـوردنيـاز بـا حـداكثر بازده استفاده كرده­اند.  بازده بويلرهای ایرفو در حالـت بـار كـم حـدود ۳۰ تـا ۴۰ درصد بيش از بويلرهايي است كه از كنترل روشن و خاموش استفاده مي­كنند.

يكي از مشكلات طراحي بويلرهاي همرفتي فضاي لازم براي نصب آنها مي­باشد همانگونه كه گفته شـد ايـن بويلرهـا داراي تجهيزات جانبي زيادي مي باشند در ضمن خروج گازهاي گرم توسـط جابجـايي آزاد انجام مي شود كه خود نيازمند سيستم لوله كشي مخصوص مي باشد. در سيستم هاي چگالشي به دليل استفاده از جابجايي اجباري جهت خروج گازهاي گرم حاصـل از احتـراق، فـضاي لازم براي لوله كشي نيز كاهش مي­يابد علاوه بر اين تجهيزات جانبي نيز حذف مي­شوند كه در نتيجه موجب كاهش فـضا، كاهش هزينه اوليه و كاهش هزينه­هاي ناشي از نصب و نگهداري مي­شود.

يك بويلر همرفتي جديد مي­تواند بازدهي در مورد ۷۵ %داشته باشد و ۲۵ درصد باقيمانده و همراه گازهاي خروجـي به محيط تخليه مي­شود براي افزايش بازده بايد مقداري از اين گرما پس گرفته شود. دیگ­هاي چگالشي ایرفو می­توانند به بازده حرارتي بالاتر از ۹۸% هم دست يابنـد، كـه در مقايـسه بـا راندمان ۷۰ تا ۸۰ % بويلرهاي معمولي مقدار قابل توجهي است. مدل­هاي معمولي راندماني در حدود ۹۰% ارايه مي­دهند كه شامل بسياري از برندهاي بويلرهاي چگالشي گازسوز در مقايسه با انواع مختلف آن مي­شود .

راندمان بويلرهاي چگالشي ایرفو هنگامي كه در منازل نصب مي­شوند به ميزان ۴ تا ۵% كمتر از مقدار تست­شده در آزمايشگاه­ها مي­باشند. بخشي از كاهش راندمان به اين علت است كه اغلب در مقايسه با تقاضاي حرارتي منازل ظرفيت بيشتري دارنـد لذا دماي آب برگشتي بيشتر از 50 درجه سانتیگراد است كه از چگالش زياد در مبدل حرارتي جلوگيري مي­كند . آموزش صحيح مصرف­كنندگان مي­تواند باعث افزايش راندمان بويلرهاي چگالشي تا مقدار اعلام شده توسـط آزمايـشگاه­هـا شود.

توجه ويژه به كيفيت هوا تكنولوژي­ها را مجبور مي­كند تا از منابع انـرژي بـا كمتـرين مقـدار ممكـن آلاينـده­ها و توليدات استفاده كنند. توسعه تكنولوژي گرمايشي بايد به صورت حداقل مصرف گاز و حداقل توليد آلاينده­ها باشد.  تكنولوژي دیگ چگالشي ایرفو يك قدم بزرگ در راه رسيدن به ايـن هـدف اسـت . در مقايـسه بـا منـابع گرمـايش همرفتـي، ايـن تكنولوژي مصرف گاز را تا ۳۰% و توليد آلاينده­هايي نظیر NOx و CO را تا ۷۰ % كاهش مي­دهد در حالي­كه همان حـرارت و مصرف DHW در خانه صورت مي­گيرد.

مهمترين تفاوت موجود ميان پکيج­هاي معمولي و چگالشي استفاده از مبدل حرارتي چگالشي مي باشد. مبدل حرارتي در پکيج چگالشي به گونه­اي طراحي مي­شود که بيشترين مقدار چگالش گازهاي خروجي را تأمين کند. اين در حـاليسـت که مبدل حرارتي و لوله­هاي سيستم مکش گازهاي خروجي پکيج­هاي معمولي بايـد بـه گونـه­اي طراحـي شـوند کـه از هرگونه چگالش در آنها جلوگيري شود. در صورت رخ دادن چگالش در پکيج­هاي معمولي، از آنجا که اين پکيج­ها بـراي مقاومت در برابر محيط­هاي خورنده طراحي نشده­اند، طول عمر پکيج به شدت کاهش مي­يابد. مزاياي استفاده از مبدل­هاي حرارتي چگالشي عبارتند از كاهش قطعات متحرك، برطرف شدن محدوديت­هاي مربـوط به خوردگي و رسوب، كاهش آلايندگي بويلر و كاهش گازهاي سمي خروجي از بويلر. مزيت ديگر آن تبديل بخار آب به آب مايع و آزادشدن انرژي­نهان بخار آب مي­باشد . اين موضوع منجر به افزايش بازده يك بويلر چگالشي در حـدود ۱۰-۸ % بيشتر از يك بويلر غيرچگالشي مي­شود.

امروزه با مطرح­شدن بحث روند گرم­شدن زمين، توليد CO2 به عنوان مهمترين گاز گلخانـه­اي موجـود در جـو بـسيار مورد توجه قرار گرفته است. مهمترين و بزرگ­ترين منبع توليد كنندة گاز CO2 احتراق سوخت­هاي فسيلي مـي­باشـد. يكي از راه­هاي كاهش توليد CO2 استفاده از مبدل­هاي حرارتي چگالشي ایرفو جهت افزايش بازده انرژي سيـستم حرارتـي است.

 

مقالات مرتبط:

تکنولوژی چگالش – بخش دوم

تکنولوژی چگالش-بخش اول