پکیج چدنی زمینی

امروزه با توجه به مزایای عمده پکیج‌ در مقایسه با موتورخانه‌های مرکزی، در اکثر ساختمان‌های نوساز از پکیج‌ به منظور تامین بار حرارتی ساختمان بهره گرفته می‌شود. پکیج‌‌ خود در دو مدل پکیج دیواری و پکیج زمینی در بازار به فروش می‌رسند. هدف از این مقاله مقایسه پکیج دیواری و پکیج زمینی و نیز معرفی مزایا و معایب اجمالی پکیج زمینی و پکیج دیواری می‌باشد. مطالعه این مقاله به شما در انتخاب مناسب‌ترین سیستم گرمایش کمک خواهد کرد.

به طور کلی پکیج‌ در مقایسه با سیستم‌های مرکزی سنتی (غیراز چگالشی)  که وظیفه تامین آبگرم مصرفی و گرمایش مطبوع را برعهده دارد ، آلودگی صوتی کمتری تولید می کند و از راندمان حرارتی بالاتری برخورداراست. هر دو مدل پکیج زمینی و پکیج دیواری اضافه بر این مزایا، فضای کمتری در مقایسه با سایر دستگاه‌های دیگر اشغال می کنند.

اولین و اصلی‌ترین تفاوت پکیج زمینی و پکیج دیواری در ظرفیت حرارتی آن است. پکیج‌ دیواری در بازار عموما دارای ظرفیت 18 تا 28 هزارکیلوکالری است. پکیج‌ دیواری برای فضاهای با متراژ پایین و بار حرارتی کم مناسب هستند. در مقابل، پکیج‌ زمینی ظرفیتی معادل 18 تا 171 هزارکیلوکالری دارد. این ظرفیت حرارتی بالا، پکیج‌ زمینی را به جایگزینی مناسب برای سیستم‌های موتورخانه‌ای در فضاهایی با متراژ ی  بیش از 100 تا 1000 متر و بالاتر تبدیل نموده است.

پکیج‌ زمینی دارای یک منبع ذخیره آبگرم یا یک منبع کویل‌دار است درحالیکه پکیج دیواری عموما دارای مبدل صفحه‌ای می‌باشد. به همین دلیل، پکیج‌ زمینی از مزیت همزمانی مصرف برخوردار است. این مزیت در سیستم‌های داکت اسپلیت، فن کویل و گرمایش از کف بسیار اهمیت دارد. هیچ پکیج دیواری‌ حتی پکیج‌ دیواری دو مبدل‌ نیز توانایی ایجاد این همزمانی مصرف را ندارد. 

در پکیج دیواری به دلیل عدم وجود منبع آبگرم ذخیره و  گرم شدن آب به صورت لحظه‌ای، نمی‌توان به صورت همزمان از بیش از یک چشمه آبگرم مصرفی استفاده نمود. در نتیجه نوسانات دمایی شدید در حین مصرف ( گرم و سرد شدن لحظه ای آب مصرفی) از معایب اصلی پکیج دیواری به شمار می‌رود.

مبدل‌های پکیج دیواری عموما از جنس مس هستند در حالی که در پکیج زمینی عموما از دیگ چدنی یا مبدل‌ چدنی بهره می‌برند. مبدل‌ مسی به سختی آب حساسیت دارد در حالی که مبدل‌چدنی یا دیگ چدنی در مقابل رسوب گیری مقاوم بوده و طول عمر بالاتری دارد. البته شایان ذکر است که پکیج‌ دیواری با مبدل‌ چدنی یا دیگ چدنی و آلومینیومی و نیز پکیج‌ زمینی با مبدل‌های فولادی در بازار موجود است.

یکی از تفاوت‌های پکیج زمینی و پکیج دیواری، در ابعاد آن‌ها است. پکیج‌ دیواری در مقایسه با پکیج زمینی فضای کمتری اشغال می‌کند. که از دلایل آن وجود مخزن آبگرم کویل‌دار در پکیج زمینی و استفاده از دیگ چدنی و مبدل چدنی در پکیج زمینی است.

تفاوت دیگر پکیج زمینی و پکیج دیواری در قیمت آن است. پکیج‌ زمینی با توجه به اینکه ظرفیت حرارتی بسیار بالاتری دارد و با توجه به نوع مبدل آن‌ و وجود منبع ذخیره کویل دار، به نسبت پکیج دیواری قیمت بالاتری دارد. به همین دلیل پکیج‌ زمینی، برای متراژ‌های بالا و نیز در سیستم‌هایی که نیاز به آبگرم مصرفی و گرمایش مطبوع و مطلوب تری به صورت همزمان داشته ( سیستم‌های دمنده‌دار نظیر داکت اسپلیت ، فن کویل ، مینی چیلر، گرمایش از کف و …) توصیه می شود.